Wednesday 2 January 2019

Booklist 2018

По традиция в началото на всяка година с приятели си обменяме списъците с прочетените книги през изминалата година. Приятно е да откриваме съвпаденията, набелязваме си заглавия, които трябва да прочетем, говорим си за книгите. 


Тази година моят списък не е особено дълъг. Може би заради различния начин, по който подходих и книгите, които препрочетох, заради това, че са свързани с местата, по които пътувах. Така се върнах към „История за любов и мрак“ на Амос Оз, когато бях в Израел; дочетох „4321“ на Пол Остър на път, по време и на връщане от Ню Йорк; оставих настрана Мураками, докато препрочитах Стайнбек и Гинсбърг в Калифорния. През лятната ваканция пък извадих отново трилогията „Ейглетиерови“ на Анри Троайа и сякаш спрях времето, за да се върна в гимназията. Препрочетох и „Малкия принц“ на Екзюпери и „Дванайсет странстващи разказа“ на Маркес, този път на испански – с учебна, но и с откривателска цел. Дадох си сметка как години наред съм гледала на препрочитането на книги като на разхищение на време – при положение, че има толкова много нови книги, до които изобщо не мога да стигна. Сега разбирам колко е хубаво да се спреш, да се върнеш, да се забавиш в нещо познато и позабравено, да го почувстваш наново, когато си друг. Преживяването е напълно различно и книгата заема едно много по-особено място.



От новите за мен автори съм доволна, че открих Пол Остър и Джулиън Барнс. Джеймс Джойс и Фокнър са началото на личната ми акция за попълване на необясними, но поправими пропуски. Колкото до Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Галин Никифоров, Стивън Кинг, Мураками – те са винаги в моя списък с всяка тяхна нова книга. В сметката си за 2018 година имам и две недочетени книги – „Слепота“ на Жозе Сарамаго и „Изчезването на Стефани Майер“ на Жоел Дикер. Не защото не са добри, но просто не можах да продължа да ги чета и не вярвам да се върна скоро към тях. Има и такива книги и вече знам, че няма нищо лошо в това просто да се откажеш.


Въпреки краткия списък, 2018 беше чудесна година и вярвам, че и 2019 ще бъде така.

1. "Хавра", Захари Карабашлиев 
2. "When I was five I killed myself", Howard Buten 
3. "Un amour pour rien", Jean D`Ormesson 
4. ‘Poesia’, Pablo Neruda 
5. « 4321 », Paul Auster 
6. "The Red-Haired Woman", Orhan Pamuk 
7. « The Sunset Park », Paul Auster 
8. « The Book of Illusions », Paul Auster 
9. « The Moon Palace », Paul Auster 
10. „The Brooklyn Follies", Paul Auster
11. The Outsider", Stephen King
12. „Нека да ти нарисувам/Paris Letters", Джанис Маклаудс
13. „Всичките наши тела“, Георги Господинов
14. „Врява и безумство“, Уилям Фокнър
15. „Да готвиш за Пикасо“, Камий Обре
16. „Дъблинчани“, Джеймс Джойс
17. „The Only Story“, Julian Barnes
18. The Sense of an Ending“, Julian Barnes
19. Arthur & George“, Julian Barnes
20. Elevation“, Stephen King
21. ‘Doce cuentos peregrinos’, Gabriel Garcia Marquez
22. “Тяло под роклята“, Галин Никифоров
23. “Афиши в огледалото“, Радостина А. Ангелова
24. ‘Killing Commendatore’, Haruki Murakami

2 comments:

  1. Blagodaria sa lista,v momenta si misleh kakvo da zapochna da cheta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз благодаря! Хубава Нова година!

      Delete