Monday 22 December 2014

Коледни курабийки

½ пакетче масло (размекнато), 1 яйце, ½ ч.ч. захар (бяла или кафява), ½ ч.ч. мед, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил на прах, настъргано индийско орехче, брашно (колкото поеме до твърдо тесто). 
Има един ден в годината със специално място в календара без да е специален празник: Денят на коледните курабийки. Обикновено го организираме в неделята преди Коледа. Обикновено се провежда у дома, защото така най ми харесва. От години се събираме две-три майки с две-три момиченца на една и съща възраст. Интересното е, че момиченцата стават все по-големи, а майките си оставаме същите.
Сн. Катя Кабакчиева
Аз приготвям и набождам с гвоздейчета карамфил първото тесто (горната доза по две) от предната вечер, за да има с какво да започнем, когато момичетата пристигнат. Тестото, завито с прозрачно фолио, спи цяла нощ в хладилника, докато ароматите се опознават, а то става твърдо и лесно за обработка. В самия Ден се разточва и нарязва на формички, а през това време се прави още една доза. Фурната е гореща, всяка застлана с хартия за печене тава излита за по-малко от 20 минути, скоро има достатъчно курабийки за рисуване. Има разбита снежна глазура, има цветно тесто за украса, има блестящи пръчици за поръсване, има разноцветни топчета, които дълго след това ще откривам из къщата. Тази година момичетата са решили да правят и кексчета с маслена глазура, които грейват като елхички с шарени топчета. Има коледни песни, които звучат от компютъра; запотени прозорци; майки, които сядат около масата с едно малко ароматно питие да дорисуват курабийките; има сладки приказки, няма сняг и всичко е Коледа. 
Сн. Катя Кабакчиева
Вярвам, че курабийките и кексчетата са за това – не за самото изяждане, което е неизбежно и вкусно, а за спомените, които носят с тях. Дано дълго-дълго сладкият им аромат да пази децата ни, а те след време да го предадат на своите деца. Вярвам, че хората са добри, когато имат хубави спомени. 

Това беше моята рецепта. Не се страхувайте да я променяте - изваждайте подправки, които не ви харесват и добавяйте такива, които отговарят на вашите спомени. В интернет има десетки, ако не и стотици рецепти за коледни курабийки, но всеки от нас си има своята, която става по-добра във всеки следващ Ден на коледните курабийки.
Сн. Катя Кабакчиева

No comments:

Post a Comment