Sunday 4 January 2015

За последните и първите дни в календара

Понеже и аз тази сутрин се събудих с нерадостната мисъл, че днес е последният почивен ден и не ми се прекъсва веригата от празници, пътувания, време за приятели, вкусни неща и гледане на стари филми, направих най-простото нещо:

Промених изречението и вместо „днес е последният ден”, си помислих „утре е първият ден”. И ми стана някакво радостно, че всичко започва – хората, които ще видя утре и с които ще си пожелаваме „за много години”; бюрото, което си подредих в последния работен ден; новичкият календар, който ме чака да започна да пиша по него.

Има нещо в рутината на делника, което действа успокояващо - като спазено разписание на влак; като общуване с хора, от които знаеш какво да очакваш; като книги, които си си набелязал да прочетеш; като нови филми, които ще излязат на екрана планирано.

Има нещо в неизвестността, което превръща делника в приключение – като двудневен път към дома, към който се връщаш след много години; като нова работа, която още не знаеш каква е; като некупени билети за места, на които със сигурност има толкова слънце.

Има нещо в това да си кажеш „утре е първият ден”: Нека ето такъв да е делникът ви и приятно летене:
Сн. Светлозара Кабакчиева

No comments:

Post a Comment